Viden Djurs giver elever fra nederlandske Vista College en smag af Danmark
På VID Erhvervsuddannelser har der i uge 16 og 17 været besøg af 15 kokke- og tjenerelever fra Vista College i Nederlandene. Her har eleverne udforsket den danske madkultur gennem workshops i køkkenet på skolen, restaurant- og virksomhedsbesøg og i mødet med de lokale elever på Viden Djurs. Turen er støttet af EU’s uddannelsesprogram Erasmus+ og har skabt en unik mulighed for kulturel og faglig udveksling mellem de danske og nederlandske elever.
I hele to uger har kokke- og tjenerelever fra Vista College og Viden Djurs rejst Djursland og Århus tynd og besøgt flere restauranter og virksomheder, som i madens verden har en særlig stjerne i lokalområdet, og som har givet et bredt indtryk af den lokale innovation, høje kvalitet og hvordan man på mange forskellige måder kan skabe unikke madoplevelser.
Eleverne har også været i arbejdstøjet i køkkenet på VID Erhvervsuddannelser og særligt lavet traditionelle danske retter. På den danske side var der, i anledning af underviser Birgitte Winterbergs fødselsdag, fokus på klassiske fødselsdagskager, lagkager, og boller, ligesom de nederlandske elever undervejs er blevet introduceret til smørrebrød, æbleskiver og rugbrød.
Her kom de kulturelle ligheder og forskelligheder til skue, for egentlig findes der i Nederlandene versioner af de to første, nemlig brødet roggebrood og desserten poffertjes, som ligner en fladmast æbleskive. På den anden side vakte smørrebrødet en anden opsigt:
“Jeg elskede virkelig smørrebrødet. Smagen, strukturen og alle de forskellige varianter man kan lave. Fordi man ikke er bundet, kan man eksperimentere med smagene,” fortæller Job Nooren, som er kokkeelev på Vista College.
Kokkeeleven Juul Wunnik stemmer i og er særligt begejstret for det visuelle ved den klassiske danske spise:
”Det er sjovt, hvor kreativ man kan arbejde med smørrebrød, og hvor meget man kan lege med det visuelle udtryk.”
Ude at opleve hverdagen i branchen
Når der ikke blev kokkereret, var eleverne ude af huset. Her har de bl.a. smagt danske vine hos Andersen Winery, lært om hoteldrift på Fuglsøcenteret og gastronomi i stor skala på Aarhus Universitetshospital.
På Agro Food Park blev der arbejdet innovativt med økologisk mad, og eleverne fik indsigt i nytænkende metoder til genbrug af madrestprodukter.
I Aarhus var de forbi kunstmuseet AROS, Radisson Blu Hotel og ikke mindst gourmetrestauranten Grehlin, som er nævnt i Michelin-guiden, der imponerede med sit kreative touch på klassiske og især franske retter.
”Det var meget interessant at besøg restauranterne og se, hvordan de arbejder i køkkenet. Vi kan tage disse idéer og gøre dem til vores egne,” siger Job Nooren.
Juul Wunnik var særligt begejstret for indblikket i driften hos de mange virksomheder og køkkener.
”Det var meget spændende at mærke visionen hos de forskellige steder og lære om forretningssiden af restauranterne, og hvordan de får det til at fungere,” fortæller han.
Sidste dag var det så de nederlandske elevers tur til at introducere en traditionel ret fra deres hjemland, nemlig zuurvlees. Simreretten fra regionen Limburg, der oversat betyder ”surt kød”, blev lavet på tykkam og var flere dage undervejs, da kødet marineres i eddike, som giver retten en særlig syrlighed.
Støttet af Erasmus+
Turen blev støttet af Erasmus+, som er EU’s uddannelses- og mobilitetsprogram for unge i Europa, og er et eksempel på, hvordan det at møde og arbejde med unge fra andre lande kan være lærerigt både på uddannelsesplan, men især også personligt.
Og netop det at lære til sig fra andre kulturer, er noget af det, man som kok aldrig må stoppe med. Det mener underviser Birgitte Winterberg, som havde arrangeret programmet for de 14 dage og stod for undervisningen i køkkenet. Det fortalte hun til eleverne under afskedsmiddagen:
“Jeg vil opfordre jer til at tage ud at rejse og opleve, fordi som kok bliver man aldrig færdig med at lære. Det er vigtigt at møde andre madkulturer, og der er vores møde her et godt eksempel på, hvordan vi kan lære af hinandens forskelligheder. Uanset om man ender med at arbejde på en café eller et sted som Grehlin, når man er færdiguddannet, er arbejdet det samme. Fremgangsmåden er måske anderledes, men vi skal alle lave fantastisk og smuk mad.”
Erfaringer fra udlandet er godt på CV’et
Det er anden gang, at elever fra Vista College besøger Viden Djurs i Grenaa og ved sidste besøg for to år siden, viste det sig, at eleverne kom hjem med noget af et trumfkort på hånden. Det kunne Noud Fieten, engelsklærer på Vista College fortælle:
”Det er en oplevelse for livet. Sidste gang vi var her var der efterfølgende en af vores elever, som ansøgte om et job i køkkenet på et Hilton DoubleTree Hotel, og fik jobbet fordi han havde diplomet fra sit ophold på Viden Djurs. Chefkokken fortalte ham, at fordi han havde været ude og opleve madkultur udenlands, så havde han en fordel.
Jeg fortæller til mine elever, at det kan godt være, at det virker som en lille ting, et stykke papir og to uger her i Danmark, men de ting de lærer og oplever her, tager de med sig langt ud i fremtiden til stor gavn for dem selv,” siger Noud Fieten.