Erasmus+ fordobler midler til Viden Djurs
I det kommende år får endnu flere elever på Viden Djurs mulighed for støtte til skole- og virksomhedsophold. Viden Djurs har netop fået fordoblet deres bevilling fra Erasmus+, hvilket betyder, at skolen nu modtager fem millioner kroner til Erasmus+ studieture med et erhvervsrettet sigte og arbejdsrelateret læring.
- Det er med til at gøre indholdet mere fagligt relevant i forhold til den mere klassiske studietur, som de fleste nok kender bedst med besøg på museer og andre seværdigheder, forklarer Anne Birthe Mortensen, Projekt- og udviklingschef hos Viden Djurs.
Erasmus+ er EUs program for uddannelse, ungdom og sport. Programmet giver studerende, elever og lærere mulighed for at studere, arbejde eller udføre frivilligt arbejde i et andet europæisk land. EU har i 2024 tildelt Erasmus+ flere midler for at modvirke de seneste års stigende priser og inflation.
I foråret var eleverne på Kalø Økologisk Landbrugsskole på studietur til Østrig med midler fra Erasmus+. Iblandt dem var 36-årige Margaux Gillet, tidligere production manager i filmbranchen, som netop er blevet færdig med uddannelsen Global Organic Farmer på landbrugsskolens internationale linje.
- Det var fantastisk at fordybe sig i et helt andet perspektiv på landbrug. Landskabet har en enorm indflydelse på, hvordan landbruget udvikler sig. Østrig er et meget bjergrigt land, og det betyder, at gårde ikke kan udvide sig på store vidder og dale. Det er små gårde, de fleste af dem har ikke så mange hektar. Gennemsnittet er 200 hektar i Danmark, men i Østrig er det mere 20-30. Østrigsk landbrug er slet ikke som dansk landbrug, fortæller hun.
Den type faglige oplevelser vil Troels Brunhøj, underviser og SPS-vejleder på VID Business, gerne give eleverne til foråret, når de skal afsted. Han står for planlægningen af studieturene for afdelingens elever og understreger også betydningen af den økonomiske støtte, som Erasmus+ giver.
- Det betyder først og fremmest, at langt flere elever kan komme med. Der er et økonomisk aspekt, man ikke kan komme uden om. Alle studieture skal holdes indenfor en økonomisk ramme, man som underviser skal forsøge at arbejde med, fortæller Troels Brunhøj.
- Selve turen skal kunne klares for maksimum 2.000-2.500 kroner plus nogle lommepenge til at spise og til ture og den slags. Med det hele løber det hurtigt op i 5.000 kroner. Det skal eleverne selv betale. Så der er også det sociale aspekt i det her. For det er ikke alle elever, der er så privilegerede, at de kan finde de penge, understreger Troels Brunhøj.
Viden Djurs er en akkrediteret Erasmus+-institution, hvilket betyder, at de opfylder de høje standarder, som EU-programmet kræver. En akkreditering sikrer, at man som institution er sikret støtte hvert år foruden, at det gør det mere attraktivt at samarbejde med institutionen for andre skoler i EU.
Erasmus+ er sat i verden for at fremme kulturel udveksling og faglig udvikling gennem internationale erfaringer. I foråret samarbejdede Kalø Økologisk Landbrugsskole med en skole i det nordlige Østrig. Margaux Gillet fik derfor også nogle af de perspektiver med fra studieturen.
- Når du bor et sted og bliver undervist i, at landbrug bliver udført på en bestemt måde, kan du let tro, at det er sådan, det gøres overalt, fordi det er den mest optimale måde at gøre tingene på. Men så tager du til et andet land, og du ser noget helt andet og indser, at det mest handler om politik. Det ændrer lidt på den måde, du tænker over det, fortæller hun.
Margaux Gillet kommer oprindeligt fra Frankrig og kan takke et tidligere Erasmus-program for, at hun landede i Danmark for lidt over 10 år siden, fortæller hun. Erasmus-programmet gjorde det muligt at søge midler til at komme på et praktikophold i et andet EU-land, i dette tilfælde Danmark, hvor hun under dette mødte sin kommende ægtefælle.
- Jeg tror ikke, jeg ville være taget til Østrig, hvis det ikke var for Erasmus+. Det ville ikke have faldet mig ind, fortæller hun.
Se artikel bragt i Lokalavisen