Eleverne på 10KCD gør-det-selv bæredygtigt
På 10. Klasse Center Djursland i Grenaa har eleverne haft arbejdshandskerne på og grebet muligheden for at sætte deres eget præg på skolen. Fællesrum og udeområder har fået en designoverhaling med udgangspunkt i FN’s Verdensmål, så der er tænkt i innovative og bæredygtige løsninger.
- Der skal være kaos før der kommer kosmos, siger Henrik Krog, lærer på håndværkslinjen, med et grin.
Og kaos bliver der i sandhed, da alle eleverne på 10KCD giver sig i kast med dagens projekter. Fællesrummet, klasselokaler og områderne udenfor flyder med værktøj, tekstiler, træ, men ikke mindst vrimler det med flittige elever, der forvandler skrot til nye møbler og udsmykning til skolen.
Eleverne startede i 10. klasse for godt en måned siden, og på hver af de fire linjefag, har de haft forskellige fokusområder, men alle med udgangspunkt i FN’s Verdensmål nr. 11 og 12 (Bæredygtige byer og lokalsamfund og ansvarligt forbrug og produktion).
- Håndværk og byggeri, Design, Idræt og Global arbejder på forskellige måder med det, og bidrager med det, som de er gode til. Udover at tænke i bæredygtige løsninger, så er det et ryste-sammen-projekt, og indretningen skal give dem noget ejerskab over skolen, siger lærer Henrik Krog.
Udgangspunkt i verdensmål
Arbejdet med verdensmålene har betydet, at der kun er blevet brugt genbrugsmaterialer og eleverne har selv været ude og indsamle. Bl.a. er pallerne, der laves til møbler, hentet hos en lokal smed, og tekstilerne til sofaerne og puder kommer til dels fra en skrædder, genbrugsbutikker og hvor eleverne ellers har kunnet samle ind.
I designklassen sidder Matilde Hulvej og Rikke Schneijder og syr puder til sofaerne i det nye loungeområde. For dem har det været en sjov oplevelse og et lærerigt projekt.
- Det har været meget spændende at arbejde med bæredygtighed, og at skulle ud og finde materialerne, og så er det hyggeligt at arbejde så meget sammen med folk, siger Matilde Hulvej, elev på 10KCD.
- Vi var hjemme ved mig og fik nogle af tingene fra naboerne. Vi havde en hel IKEA-pose, siger Rikke Schneijder bag symaskinen og fortsætter:
- Det føles virkeligt som vores sted, og tror helt sikkert at jeg kommer til at føle mig mere hjemme.
Som afslutning på dagen lavede lærerne chili sin carne sammen med eleverne, og resten af aftenen gik med hygge og overnatning på skolen. Da der viste sig at være en del mad i overskud, fik de idéen om at donere det overskydende til Café Grenaa, en social café og værested, som de takkede ja til. På den måde startede og sluttede dagen i bæredygtighedens tegn, og eleverne kunne stå op til en nyistandsat skole.