Nordisk projekt i bæredygtig undervisning
I samarbejde med en række nordiske skoler deltager Viden Djurs og Kattegatcenteret i det EU-støttede projekt CircVet, der skal styrke undervisningen i cirkulær økonomi og bæredygtighed på tværs af landegrænser og fagområder.
Uddannelsesledere og undervisere sidder side om side – hver med et æble og en kniv foran sig. Selvom det nærmer sig frokosttid, skal æblet ikke spises endnu. Først skal det illustrere, hvordan vi fremover kan gøre fødevareproduktionen bæredygtig for en voksende verdensbefolkning – i harmoni med naturen.
Æblet symboliserer Jorden, og kniven repræsenterer vores udnyttelse af jordens ressourcer. Søren Forsberg fra Kattegatcenterets Skoletjeneste fører kniven. Til sidst står han med en lille flig af skrællen i hånden – og et symbolsk stort stykke hav i den anden.
Havet rummer nemlig muligheder for at dyrke østers, muslinger, tang og andre fremtidige fødevarer i dybden – og dermed udnytte pladsen bedre end på land.
”Vi skal udnytte havets potentiale på en effektiv og bæredygtig måde – uden at gentage de fejl, vi har begået på land. Det handler om at give tilbage til havet i stedet for at ødelægge det,” siger Søren Forsberg.
Dette er essensen i den cirkulære tankegang og kernen i projektet CircVet (Circularity in VET Schools): At uddanne unge i at genbruge og forvalte jordens ressourcer bedre.
Fælles læring i Grenaa
Op til påske var Viden Djurs vært for de andre deltagende skoler. I løbet af en uge deltog de i workshops, erfaringsudveksling og oplæg på Viden Djurs, Kattegatcenteret og Kalø Økologisk Landbrugsskole. Besøget gav gæsterne konkret indsigt i, hvordan de tilrettelægger undervisningen, og hvordan eleverne tager imod det.
”Vi forsøger at give eleverne en følelse af, at de kan gøre en forskel. Det styrker deres handlekompetencer. En vigtig del af vores undervisning er at tage eleverne med ud i naturen. Der lærer de, hvordan livet i naturen påvirkes af os mennesker,” fortæller Emil Klessner Thun Pedersen, underviser på HHX og HTX på Viden Djurs.
Deltagerne blev også klogere på, hvordan lokale virksomheder arbejder med bæredygtig fødevareproduktion. De besøgte blandt andet Pure Algae og Food Diagnostics i Grenaa.
Et stærkt nordisk samarbejde
Projektet CircVet (Circularity in VET Schools) blev skudt i gang i oktober 2024 og løber over tre år. Det er støttet af Erasmus+, EU’s program for internationalt samarbejde om uddannelse.
Projektet skal blandt andet resultere i udviklingen af nyt undervisningsmateriale og etablering af faciliteter, hvor elever kan arbejde med konkrete løsninger inden for genbrug, grøn produktion, bæredygtigt landbrug og akvakultur.
Formålet er at skabe synergi mellem skoler og erhvervsliv – og danne et solidt fundament for at fremme en cirkulær tankegang hos ungdommen.
Sammen med Viden Djurs og skoletjenesten på Kattegatcenteret deltager Campus Roslagen (SE), Campus Blå og Val skoler (NO) i projektet. Derudover er Oceanize (NO), Nord Universitet (NO), NCE Aquatech Cluster (NO), Johannas Stadsodlingar (S), Mittuniversitet (S) og Aarhus Universitet med som associerede partnere i projektet.
"Det nordiske samarbejde giver os nye perspektiver på, hvordan vi kan integrere bæredygtighed i undervisningen – både praktisk og pædagogisk. Det har været inspirerende at se, hvordan vores kolleger fra Sverige og Norge arbejder med de samme udfordringer, men med forskellige løsninger. Det giver os alle mere mod på at eksperimentere og udvikle," siger Anne Birthe Mortensen, projekt- og udviklingschef på Viden Djurs.