Bæredygtighedsugen på Viden Djurs
Både elever, Handel Grenaa, iværksættere fra Business Djursland og borgmesteren i Norddjurs Kommune har været aktivt involveret i bæredygtigheds- og innovationsugen på Viden Djurs.
Hvordan arbejder lokale virksomheder, iværksættere, politikere og Norddjurs Kommune med bæredygtighed og hvilke konkrete udfordringer står de overfor? Hvordan kan vi hjælpe med at skabe innovative løsninger, der indtænker bæredygtighedsperspektivet og skaber værdi?
Det har været omdrejningspunktet for innovations- og bæredygtighedsugen i Grenaa, hvor vores elever på VID Erhvervsuddannelser og VID Gymnasier har udviklet innovative og bæredygtige løsningsforslag til virkelige cases.
3D College hjælper iværksættere fra Business Djursland
På uddannelserne webudvikler og Digital Media har vi samarbejdet med Business Djursland om at skabe værdi for både virksomheder og elever gennem relevante virkelighedsnære cases om iværksætteri og bæredygtighed i virkeligheden.
Eleverne har undersøgt, hvordan bæredygtighedsperspektivet kunne bidrage positivt i de kreative løsningsforslag, de har udviklet til Avifauna, CaDot Design, Handel Grenaa, High 5 Classics, My Golden Lighthouse og Skaberuniverset og ikke mindst til Digitalis Logistic, som var så venlige at stille deres rammer til rådighed for os i opstarten af projektet.
En repræsentant fra hver virksomhed har også deltaget engageret i Åbent Hus, hvor websider, SoMe, visualiseringer og 3D Modeller blev fremvist. Her blev det bedste løsningsforslag i kategorierne “Bedste præsentation” og “Bedste implementerbare projekt” og ”Bedste innovative projekt”.
”Vi har arbejdet med et projekt for virksomheden High5 Classics – en virksomhed der bl.a. tilbyder opbevaring af klassiske biler og motorcykler. Vi har, efter ønske fra direktøren i virksomheden, lavet en 3D-visualisering af et tank-anlæg i klassisk 70’er stil. Her kan de flotte køretøjer blive tanket, men de kan samtidig også blive fotograferet.”
”Som bæredygtighedselement i opgaven har vi arbejdet med at finde et grønnere alternativ som brændstof til bilerne. Vi har afsøgt markedet og fundet frem til produktet Sustaine 80, der består af mindst 80 % bæredygtigt indhold”.
Niels Andersen, Martin Severinsen, Magnus Sørensen og Nicklas Vagner
- bor på Campus Djursland, men alle er tilflyttere
Gymnasieelever viser vejen til et grønnere Norddjurs
På VID Gymnasier & HF var 2. årgang på HHX og HTX optaget af at udvikle bæredygtige løsninger til virkelige lokale problemstillinger i projektet “Et grønnere Norddjurs”. Projektet blev skabt i samarbejde med Norddjurs Kommune og Handel Grenaa og vores elever brugte både teori om bæredygtighed og faglig viden fra fag som virksomhedsøkonomi eller teknologi.
Alle kompetencer inden for samarbejde, planlægning, idégenerering og formidling i spil projektet skulle præsenteres for et helt særligt dommerpanel i forbindelse med Åbent Hus.
Vores gymnasieelever fik nemlig besøg af borgmester for Norddjurs Kommune, Kasper Bjerregaard, Maria Freund - klimakoordinator i Norddjurs Kommune, Karol Fuks - formand for Handel Grenaa, Mette Klit - CAO ved Grenaa Havn.
Dommerpanelet vurderede de i alt 22 løsningsforslag og fandt efter en grundig votering frem til vindergruppen på HHX for deres forslag om “Tøjbytte på havnen” og vindergruppen på HTX for deres forslag om “Intelligent Gadebelysning”.
EUD/EUX-elever finder bæredygtige løsninger i værkstedet
På VID Værksted er eleverne blevet introduceret til bæredygtighed som begreb og de har fået vist eksempler på, hvordan forskellige virksomheder tænker bæredygtighed ind i deres værksteder. Eleverne har i løbet af ugen arbejdet på at udvikle løsninger på, hvordan bæredygtigheden i værkstedet på VID Erhvervsuddannelser kan synliggøres og kommunikeres mere tydeligt gennem en innovativ tilgang.
På smedeværkstedet viser 16-årige Olivia Vinter fra Feldballe også med stolthed sin opgave frem og deler sine oplevelser af bæredygtighedsugen, og hvad der er gået forud for hendes valg af uddannelse.
”Fagretningen her i Grenaa var den bedste for mig, og det er nemt at komme herud. Der går en direkte bus fra Feldballe hvor jeg bor, og den passer fint med mødetiderne på skolen. Jeg havde egentlig forestillet mig, at jeg skulle være beslagsmed, men nu har jeg beslutte mig for, at det skal være uddannelsen til klejnsmed, jeg vil starte på efter grundforløb 1. Jeg har lige været i praktik i en virksomhed i Egå, og det var rigtig godt. Jeg kan godt lide at bruge mine hænder”.
Elever følger frugt og grønt fra jord til bord til butik
På VID Mad har der hele ugen været fokus på ”Jord-til Bord”-arbejde og eleverne har høstet, klargjort og konserveret grønsager. Der er blevet syltet og henkogt frisk sæsongrønt, til brug udenfor sæson. Ved Åbent hus-arrangementet blev der delt ud af smagsprøver og de konserverede produkter sælges desuden ved årets økologiske julemarked, der afholdes d. 30. november på Kalø Økologisk Landbrugsskole.
På EUD/EUX-Business har temaet for Bæredygtighedsugen været ”Grøn Innovation” og eleverne er blevet introduceret til bæredygtighed, ESG og verdensmål med fokus på at gøre det konkret og håndgribeligt.
Maya, Signe, Sienna, Phoebe og Mai er elever på fagretningen EUX Business og præsenterede på smukkeste vis, ligesom resten af deres klassekammerater, deres produkter på en stand ved Åbent hus.
”Vi har lavet en 100% økologisk æblemost. Æblerne har vi plukket på Kalø Økologisk Landbrugsskole og vi har fået dem mostet og hældt på flasker på Mariendal Mosteri.
I ugen op til Åbent hus har vi arbejdet med at lave flyer, mærkat, reklame og planche for vores produkt. Vi er meget tilfredse med resultatet. Det har været så fedt at arbejde kreativt i gruppen her – og samtidig konkurrere med resten af klassen”.