Undervisningsmiljøvurdering
Den årlige løbende undervisningsmiljøvurdering gennemføres som en del af den obligatoriske elevtrivselsundersøgelse (ETU), hvor spørgerammen er defineret af Børne- og Undervisningsministeriet.
Temaerne for undervisningsmiljøvurdering er:
- Det sociale miljø; læringsmiljø og velbefindende, herunder mobning/krænkende adfærd
- De fysiske rammer
- Det æstetiske miljø
Tilbagemeldingerne fra eleverne/kursisterne vil indgå i handlings- og opfølgningsplanerne, som udarbejdes ifm. den obligatoriske elevtrivselsundersøgelse.
Hvert 3. år gennemfører Viden Djurs en uddybende undervisningsmiljøvurdering på skolen. I 2025 omhandler undervisningsvurderingen faglig trivsel.
Læs mere i accordians nedenfor.
Undervisningsmiljøvurdering Viden Djurs 2025 - Faglig trivsel
Undersøgelsen af faglig trivsel blandt elever og kursister på Viden Djurs er blevet gennemført i løbet af foråret 2025 og resultaterne af undersøgelsen præsenteres på afdelingsmøder i løbet af maj, juni og august 2025, hvor lærergruppen i den enkelte afdeling drøfter resultaterne og tilbagemeldingerne og sammen prioriterer et sæt indsatser, der skal løfte den faglige trivsel blandt eleverne/kursisterne.
Iværksættelsen af de aftalte indsatser på afdelings niveau sker i skoleåret 2025-26 og der vil være en løbende opfølgning i styregruppen, som afholder en række møder omkring status på de samlede indsatser. Marie Møller Jensen sørger for at forberede oplæg til status fra de enkelte uddannelser forud for møderne i styregruppen.
De enkelte uddannelsesafdelinger har desuden opfølgning på trivselsindsatsen som fast punkt på udvalgte afdelingsmøder hen over skoleåret. Den enkelte uddannelse har ansvaret for at sikre progression og gennemførsel af de aftalte indsatser.
Teori og metode
Med udgangspunkt i konklusionerne fra rapporten TrivselsLUP 2023 udarbejdet af Ane Qvortrup og Eva Lykkegaard har vi på Viden Djurs udformet en spørgeramme til en lokal og kvalitativ dataindsamling, der kan fungere som supplement til den kvantitative data, der viser generelle nationale mønstre omkring elevernes/kursisternes trivsel på hhx, eux, htx, stx og hf.
Formålet med dataindsamlingen er at få et dybdegående indblik i, hvorvidt eleverne/kursisterne på Viden Djurs oplever faglig trivsel og samtidig undersøge, hvilke specifikke udfordringer og løsninger, der eksisterer i forhold til dette på de enkelte afdelinger.
På den måde vil undersøgelsen muliggøre en højere grad af videndeling både i den enkelte afdeling og på tværs af afdelinger således at faglige trivselsudfordringer synliggøres. Med den viden vil det være muligt at lave målrettede pædagogiske indsatser og dermed over tid opnå en øget faglig trivsel hos elever/kursister på Viden Djurs.
Den kvalitative metode, vi har valgt at benytte, er fokusgruppeinterviewet, som er kendetegnet ved, at repræsentanter fra den pågældende målgruppe interviewes som gruppe, hvilket giver mulighed for at undersøge gruppens dynamik og interaktioner.
Spørgerammen opbygget efter temaerne:
- Forventninger forud for skolestart
- Forhold til skolen og skolens omdømme
- Undervisning og læring
- Lektier, afleveringer og skriftlige opgaver
- Karakterer, prøver og eksaminer
- Øvrige faktorer
Fokusgruppeinterviewet er foretaget med et repræsentativt antal elever/kursister på hver af de uddannelser, Viden Djurs tilbyder.
- VID Gymnasier HHX Grenaa
- VID Gymnasier HTX Grenaa
- VID Gymnasier HHX Rønde
- HF-enkeltfag Hornslet og Grenaa
- EUD/EUX Grenaa og Rønde
- VID Medie
- VID Værksted og VID Mad
- Kalø Økologisk Landbrugsskole
- 10KCD
- AVU (Grenaa og Hornslet)
Ved at anvende samme spørgeramme med fokus på den faglige trivsel, vil fokusgruppeinterviewet kunne give en dybere forståelse af såvel elevernes/kursisternes faglige trivsel på enkelte afdelinger såvel som et samlet billede af, hvordan deres samlede faglige trivsel er på Viden Djurs.
Handlingsplan skoleåret 2025-26
Handlingsplan følger.
Undervisningsmiljøvurdering VID Erhvervsuddannelser 2024 og tidligere år
På Erhvervsuddannelserne er der i 2024 holdt fokusgruppeinterview med elever fra levnedsmiddel- og de tekniske uddannelser og der her er der spurgt mere dybdegående ind til elevernes
- oplevelse af de lokaler, hvor de har den teoretiske undervisning, dvs. f.eks. et klasselokale eller et auditorium.
- oplevelse af de steder, hvor de har den praktiske undervisning som f.eks. værksteder, laboratorier, landbrug eller maskinhaller.
- Oplevelse af det fysiske og æstetiske undervisningsmiljø, herunder skolens fællesarealer og sikkerhed.
- Oplevelse af trivsel på skolen, herunder om elevernes oplevelse af, om der foregår mobning, krænkende adfærd mm. på skolen
På Kalø Økologisk Landbrugsskole er der ultimo 2024 afholdt en "Kalø talk" med alle elever på skolen. Det gennemgående emne var fremtidens landbrug, økologiens relevans og udvikling og Kalø Økologisk Landbrugsskoles rolle som uddannelsesinstitution heri. Konkret blev der drøftet temaer som landbrugsuddannelse svarende til elevernes ambitioner, i lære som fremtidens landbruger, mere praksisnær undervisning, fede læringsmiljøer mm.
I foråret 2025 gennemføres en undersøgelse (fokusgruppeinterviews) af elever og kursisters faglige trivsel på Viden Djurs. Her spørges mere dybdegående ind til elevernes/kursisternes
- Forventninger forud for skolestart
- Forhold til skolen og skolens omdømme
- Undervisning og læring
- Lektier, afleveringer og skriftlige opgaver
- Karakterer, prøver og eksamener
Datagrundlag er den årlige obligatoriske elevtrivselsundersøgelse (ETU), som senest er gennemført i november 2024.
Undervisningsmiljøvurdering 2024
Undervisningsmiljøvurderinger indgår ligeledes som datagrundlag for skolens selvevaluering.
Handlingsplaner sikrer, at vi som skole hele tiden har fokus på vores undervisningsmiljø. Alle afdelinger har i forbindelse med elevtrivselsundersøgelsen udarbejdet afdelingsspecifikke handlings- og opfølgningsplaner
Resultater fra undersøgelse gennemført i 2023 & 2022
Undervisningsmiljøvurdering 2023
Undervisningsmiljøvurdering 2022
Undervisningsmiljøvurdering VID Gymnasier 2024 og tidligere år
Datagrundlag er den årlige obligatoriske elevtrivselsundersøgelse (ETU), som senest er gennemført i november 2024.
Undervisningsmiljøvurdering 2024
Undervisningsmiljøvurderinger indgår på VID Gymnasier ligeledes som datagrundlag for den løbende evaluering og af skolens selvevaluering
Resultater fra undersøgelse gennemført i 2023 & 2022
Undervisningsmiljøvurdering 2023
Undervisningsmiljøvurdering 2022